Sağlık

Yaz Mevsiminde Çocuklarda Görülebilen 8 Başlıca Hastalık

Özellikle çocukların dört gözle beklediği yaz tatili, yaz hastalıklarını ve kazalarını da beraberinde getirebiliyor. Minikler için eğlence ve kahkaha zamanı olması amaçlanan yaz tatili, kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi çocuklar için korunması gereken birkaç hastalığa neden olabiliyor. Yaz mevsiminin çeşitli risk faktörlerinin farkında olarak ve gerekli önlemleri alarak çocukların tatilin keyfini doyasıya çıkarması mümkündür. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yenidoğan Uzmanı. Aşkın Güra Bayık, yaz mevsiminin getirdiği hastalıklar ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Hastalanmadan önlem almak önemli!

Yükselen sıcaklıklar ve okulların tatil olmasıyla birlikte; Deniz, havuz, güneş, soğuk içecek tüketimi ve dışarıda geçirilen fazla zaman gibi etkenler çocukları hasta edebilirken, ebeveynlerin bazı önlemler alması gerekiyor. Yaz ortasında çocuklarda görülen mide bulantısı, güneş çarpması, ishal ve kusma ile seyreden bağırsak enfeksiyonları, hepatit A, havuz enfeksiyonları; Dış ve orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, üst solunum yolu enfeksiyonu, mantarlı cilt, böcek sokması, alerjik reaksiyonlar, kırıklı çıkıklar gibi travmalar vardır. Bu hastalıklardan korunmak için risk faktörlerini bilmek ve buna göre önlem almak, hastalıklardan uzak bir yaz tatili geçirmek için büyük önem taşıyor.

 

1-Kulak enfeksiyonlarına dikkat!

Kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri, virüs gibi mikroplar kaşıntıya, ardından iltihaplı, kötü kokulu akıntıya neden olabilir. Normalde kulakta salgılanan sarı-kahverengi tıkaç, kirli suyu emer, şişer ve mikroptaki hastalığı kolaylaştırır. Kötü kokulu, beyaz, sarı veya yeşil bir akıntı görülürse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

 

2- Deniz ve havuz hasta edebilir

Damlacık enfeksiyonu şeklinde solunum yoluyla vücuda giren mikroplar, üst solunum yolu ve boğaz enfeksiyonlarına neden olabilir. Ateş, halsizlik, halsizlik, boğaz ağrısı ile başlar ve çok daha ağır tablolara dönüşebilir. Ayrıca suya batırmak boğazdaki potansiyel hastalık mikroplarının daha derine taşınmasına ve sinüzite neden olabilir.

 

3- İdrar yolu enfeksiyonunu önler

Özellikle kızlarda daha sık görülür. Islak mayo ile beklemek, yeterince temiz olmayan suya girmek veya su kenarına oturarak oynamak mikropların girişini kolaylaştırır. İdrar yolu enfeksiyonu idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, karın ağrısı, ateş veya kusma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bazen bunların çoğu bir araya gelir. Erken tanı ve tedavi ileride oluşabilecek daha önemli ve kalıcı bozuklukların önüne geçecektir.

 

4- Güneş çarpmasına dikkat edin

Çocuk uzun süre güneş altında kaldığında ve oyun oynayacak kadar sıvı içmediğinde bir süre sonra ateş, halsizlik gibi belirtiler başlayabilir. Vücuttan kaybedilen suda sodyum ve potasyum gibi elementlerin eksikliği de semptomları şiddetlendirir. Su kaybının şiddetine göre şoka varan tablolar oluşabilir. Bu durumda serin yerde dinlenmesi sağlanmalı, bol su verilmeli ve şikayet devam ediyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

 

5- Güneş yanıkları ileriki yıllarda kanser riski oluşturmamalı

Yaz aylarında en sık görülen rahatsızlıklardan biri güneş yanığıdır. Güneş ışınlarının 45 dereceden daha dik olduğu zamanlarda güneş altında tutulmamalıdır. Kişi sudayken bile güneş yakıcı etkisini sürdürür. Bu nedenle çocuklarda 30 faktörlü koruyucu güneş kremlerinin kullanılması uygundur. Bu çalışmaları güneşe çıkmadan yarım saat önce uygulamak ve 3 saatte bir tekrarlamakta fayda var. Kıyıda oynayan çocukların özellikle yüzlerini korumak için geniş kenarlı şapka takmaları faydalı olabilir.

 

6- Sinek-böcek ısırıklarını önleyin

Sinek böcek sokmaları da kaşıntıya ve ardından ciltte iltihaplı bir yaraya neden olabilir. Geceleri mümkünse gözlemci tül perdeli bir yatak kullanmalıdır. Ciltten çok fazla emilim olacağı için özellikle bebeklerde kimyasal sinek kovucunun cilde sık sık uygulanması doğru değildir. Yaz akşamlarında uzun kollu, ince, hava alan pamuklu giysilerle sineğin ısırabileceği alanı azaltmak gerekir. Geceleri, odaya sineklik sıkmak ve yatmadan önce yeterince havalandırmak da uygun bir yöntemdir. Sivrisinek ve böcek ısırıkları için kaşıntı önleyici kremler, merhemler ve antihistaminikler ve ek ilaçlar içeren losyonlar kullanılabilir.

 

7- Çocuğunuzu cilt alerjilerinden koruyun

Çocuk açık alanda oynarken bazı bitkilerin temasından dolayı kızarıklık ve kaşıntı oluşabilir. Direkt güneş ışınlarına bağlı olarak ciltte kızarıklık, kaşıntı ve hatta ödem gelişebilir. Bazen soğuk su, hatta sadece su bile ürtikere ve anjiyoödem adı verilen kızarıklığa, şişmeye ve kaşıntıya neden olabilir.

8- Paylaşılan eşya ve yiyecekler hepatit A’ya neden olmamalıdır.

Hepatit A adı verilen bir tür bulaşıcı sarılık, özel bir virüsün bulaşmasından kaynaklanır. Kirli su, yemek, kirli eller en değerli bulaşma araçlarıdır. Kolay bir enfeksiyon olarak halsizlik ve ateş şikayetleri ile başlayabildiği gibi kusma ve karın ağrısı da eklenebilir. Portakal kabuğu gibi idrar renginde koyu sarılıklar göz aklarının sararmasıyla belirginleşir. Bulaşıcıdır, iyileşmesi uzun zaman alabilir. Çocuklar artık aşılarla bu hastalıktan korunabiliyor. 1.5 yaşından itibaren 6 aydan 2 doza kadar uygulanabilen aşı, korunmada değerli rol oynuyor. Hepatit A’dan korunmanın diğer yolları arasında hepatit A geçiren bireylerin mikrobu bulaştırmasını önlemek için el ve tırnak temizliğine dikkat etmek gerekiyor. Hemşire, doktor, hasta bakıcı ve aile bireylerinin iç çamaşırlarını, çarşaflarını ve tuvaletlerini solüsyonlarla temizlemeleri, sık sık ellerini antimikrobiyal sıvılarla yıkamaları bu hastalığın önlenmesinde son derece değerlidir.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-cayeli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu